Каталог продукти

(+359) 899 821 990

Какво е DVR?

Какво е DVR?

В тази статия ще се постараем да ви обясним какво е DVR и за какво се използва. Абревиатурата  DVR  ( Digital Video Recorder) или цифров видеорегистратор , служи за  обозначение на устройство, което  се използва за запис на видеосигнал в цифров формат. Тук ще отбележим какви са характеристиките и функциите на тези рекордери.

Има две разновидности на DVR устройствата:

PC-based DVR-  известни като „компютърни DVR- ри“ , това е система, която работи със специален софтуер. Нейните предимства са: удобен  интерфейс, възможност за изграждане, гъвкавост при конфигуриране на настройките, достъпна цена.

Все пак този вид устройства имат и своите недостатъци: необходимо е да имате надежден компютър, в противен случай ще срещнете проблеми с управлението, настройката на системата, може да се окаже трудно  начинания, ако нямата добра техническа подготовка. Съветваме ви в този случай да се обърнете към специалист.

Stand Alone DVR- това са DVR-рекордери, специално разработени за нуждите потребителите. В тях се използва специализиран хардуер и софтуер. Предимствата им са:  висока надеждност, лесно управление, компактен размер на техниката.

Видеовходове

Масовите рекордери  имат 4, 8, 16 или 32 канала  за свързване.  Разбира се не е изключено да срещнете модели с 6, 12 или 24 входа, но като цяло това са малки изключения. Броят им определя количеството камери, които можете да свържете към DVR- а. Има няколко възможности за свързване. Обикновено свързване чрез BNC конектор или чрез BNC , VIDEO, VGA, DVI, HDMI. В момента най- разпространените входове- BNC и VGA, позволяват да изведете изображението на монитора на своя компютър.

Аудиовходове

Голяма част от съвременните устройства за видеоконтрол предлагат опция за свързване на микрофон. Естествено рекордерите с повече канали, позволяват да свържете няколко микрофона.

Компресия на DVR

Всички рекордери поддържат компресия за запис на видео( без нея не би било възможно прехвърляне на видео по мрежата). Има различни алгоритми на компресия, но основните са 2: по кадри и стрийминг.

Резолюция и скорост на запис (за PAL стандарт):

Това е една от най-важните характеристики за всеки видеорекордер. Те определят качеството на запис, което ще получите.  В зависимост от вида на рекордера, можете поддържате камери с различни  мегапиксели.  По-високите класове DVR устройства поддържат резолюция – 4 или 5 MPX. Скоростта на записа може да бъде в реално време–25fps или със забавяне на сигнала 15fps.

Скорост на запис

Най-често срещаните определения за скорост на запис, които можете да срещнете са следните:

– к/ сек- кадри в секунда;

– fps – (frames per second), което може да бъде преведено като „ кадри в секунда“;

– ips – (images per second)- „изображения в секунда“;

– pps – (pictures per second)- „ снимки в секунда“.

Всички тези определения имат едно и също значение, те определят кадрите на запис. Все пак трябва да бъдете внимателни, тъй като при различните резолюции на камерите  е възможно рекордерът да не позволява предаване в реално време.

Управление на DVR

Има различни възможности, чрез които да управлявате своя рекордер:

–          чрез дистанционно;

–          с външна клавиатура;

–          с помощта на бутоните, които се намират на предния панел;

–          чрез мишка (един от най-удобните варианти);

–          по мрежата с помощта на специализиран софтуер.

Твърд диск за съхраняване на записите

Съвременните DVR устройства  най-често се използват за съхраняване на направените от камерите записи. За да запазите заснетото е необходимо да монтирате във вашия видеорекордер твърд SATA диск. Дискът може да бъде с различна големина. Стандартните позволяват да поставите диск до 1 или 2TB. Чрез тях можете да съхранявате записите си до седмица (зависи как сте настроили да записва устройството- непрекъснато, при детекция на движение).

Функции на рекордера

Удобството да гледаш желания обект през телефона си докато си на работа или в дома си е водещото желание, което подтиква хората да се ориентират към закупуване на видеорекордер. Голяма част от DVR-рите днес предлагат Pentaplex функция. Тя позволява:

–          да гледате обекта от място;

–          от разстояние;

–          да преглеждате записите отдалечено и от място;

–          да архивирате;

Детекция за движение

Може да настроите своя DVR да записва само при наличие на движение– по този начин ще спестите голяма част от дисковото пространство, тъй като ще записва само, когато има движещ се обект пред камерата. Освен това, при търсене на конкретно събитие, ще можете много по-лесно да откриете направения запис.

Новости

В момента можете да откриете на пазара т.нар. „хибридни рекордери“ (устройства, които могат да поддържат едновременно аналогови и IP камери). Към тях можете да свържете различен брой камери с различна резолюция.

Преди да се насочите към закупуването на техника за видеонаблюдение, разгледайте различните варианти за изграждане на система за сигурност!